Veilig zonnen

We weten dat we ons goed moeten beschermen tegen de zon en ons moeten insmeren, maar toch is er veel onwetendheid over hoe hardnekkig de zon kan zijn.

Goed om te weten:

Wat zijn UVA-stralen?
'A'
van Aging = veroudering.
Deze straling bereikt een diepte in de huid waardoor de huidstructuur kan veranderen, en dus één van de oorzaken is van vroegtijdige veroudering met als resultaat pigmentvlekken, verlies van elasticiteit, uitdroging en rimpels.

Wat zijn UVB-stralen?
'B' van Burning = Branding.
Deze stralen zijn verantwoordelijk voor verbranding van de huid.

Fabel of feit?

We weten dat we ons goed moeten beschermen tegen de zon en ons moeten insmeren, maar toch is er veel onwetendheid over hoe hardnekkig de zon kan zijn.

Goed om te weten:

Wat zijn UVA-stralen?
'A'
van Aging = veroudering.
Deze straling bereikt een diepte in de huid waardoor de huidstructuur kan veranderen, en dus één van de oorzaken is van vroegtijdige veroudering met als resultaat pigmentvlekken, verlies van elasticiteit, uitdroging en rimpels.

Wat zijn UVB-stralen?
'B' van Burning = Branding.
Deze stralen zijn verantwoordelijk voor verbranding van de huid.

Fabel of feit?

Met een t-shirtje over je bikini kun je niet verbranden

Fabel:

De dunne stof van een T-shirt geeft onvoldoende bescherming, ten alle tijden dient de huid te zijn ingesmeerd met een zonnebrandcrème.
Let hierbij vooral op bij kinderen.

Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer ik in de zon kan?

Feit:

Feit; hoe hoger de beschermingsfactor hoe langer je kunt genieten van de zon. Houdt er echter wel rekening mee dat zwemmen, transpireren en wrijving de beschermlaag kunnen doen laten verdwijnen

Wanneer je je onder de zonnebank wat voorbruint ben je extra beschermd tegen verbranding.

Fabel:

Een voorgebruinde huid geeft geen extra bescherming tegen verbranding en zorgt juist voor een snellere veroudering. Als je onder de zonnebank gaat dien je je huid altijd te beschermen met een zonnebrandcreme.

Op een bewolkte dag hoef je niet bang te zijn voor verbranding?

Fabel:

De kracht van de zon is op een bewolkte dag groter dan wanneer het een stralende zonnige dag is, doordat wolken zonlicht weerkaatsen.
Bij bewolking wordt een gedeelte van UVB-straling tegen gehouden terwijl UVA straling altijd aanwezig is.

Een combinatie van zon, water en zand maakt dat je sneller kunt verbranden.

Feit:

De combinatie zon, water en strand zorgt ervoor dat je huid sneller kan verbranden. Als je net uit het water komt, of in het water bent is je huid gevoeliger voor UV-straling.

Onder een parasol ben ik helemaal beschermd tegen UV-straling.

Fabel:

Een parasol houdt gemiddeld 50% van de UV-stralen tegen, de meeste soorten parasols laten UVB-straling door, dit betekend dat verbranding aanwezig is.
Dit geldt ook voor de schaduw.

Wanneer je een bruin kleurtje hebt ben je gezonder.

Fabel:

Een bruine huidskleur wordt vaak gezien als 'gezond mooie bruine teint'. Een bleke huidskleur werd vooral vroeger gezien als iemand die ziek was.
Een zongebruinde huid en het 'gezonde kleurtje' is een feite een zonbeschadigde huid.

Verbranding beschadigt de huid blijvend

Feit:

Elke keer als de huid verbrandt raken huidcellen beschadigd door de UV-straling. Verbranding is als het ware een verwonding waarop je lichaam reageert door bloed en lymfevocht naar je huid sturen waardoor je huid rood en gezwollen wordt en pijnlijk, brandend kan aanvoelen. De huidcellen worden daarna zo snel mogelijk afgestoten, wat zich uit in vervellen.

Juist bij kinderen komt de beschadiging van verbranding hard aan omdat hun huidcellen heel kwetsbaar zijn, door de snelle celdeling kunnen de beschadigde cellen amper de tijd krijgen om te herstellen, en delen een beschadiging mee.
Dit is aan de buitenkant niet te zien, dit komt tot uiting op latere leeftijd met een vergrote kans op huidkanker.
Juist daarom is beschermen zo belangrijk!

De zonnebrandcrème van vorig jaar kan ik dit jaar ook weer gebruiken.

Fabel:

De zonnebrand creme die je vorig jaar geopend hebt kun je beter niet meer gebruiken, na opening neemt de werking van de ingredienten af.
Vaak wordt de zonnebrandcreme overal mee naartoe genomen ook op warme plekken ook dit kan de werking verminderen.

Wanneer je je insmeert met een (hoge factor) zonnebrandcrème wordt je minder snel bruin

 

Fabel:

De meest gehoorde fabel, wanneer je je insmeert dat je dan niet bruin wordt, dit is onzin!
De werking van een factor zorgt ervoor dat schadelijke straling wordt tegengehouden, je wordt wel bruin maar je verbrand niet!

Verbranding van de huid wordt niet veroorzaakt door de warmte van de zon, maar door de sterkte van de straling.

 

Feit:

Verbranding van de huid heeft niks met warmte van de zon te maken, maar met de sterkte van de UV-straling. De hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in zonkracht op een schaal van 0 tot met 10, waarbij vanaf zonkracht 7 wordt gesproken van een sterke zonkracht en is de kans op zonverbranding het grootst. 

 

Als je zwanger bent kun je beter niet (teveel) in de zon gaan

Feit:

Wanneer je zwanger bent is het verstandig (helaas) zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Een zwangerschapsmasker, ook wel chloasma of melasma genoemd, komt veel voor bij zwangere vrouwen vanaf de vierde maand. Je huid verandert namelijk onder invloed van de zwangerschapshormonen en kan niet alleen vetter of juist droger aanvoelen, maar ook de hoeveelheid pigment verandert. Sommige zwangere vrouwen krijgen hierdoor donkere vlekken in hun gezicht, meestal op het voorhoofd, de neus, de wangen, bij de bovenlip en in de nek. Als je normaal een redelijk donkere huid (donker haar, donkere ogen) hebt, is de kans op deze pigmentvlekken iets groter dan bij vrouwen met een bleke huid. Als je een bruine of zwarte huid hebt worden de vlekken vaak lichter dan je eigen huidskleur. Wil je toch de zon in? Smeer je dan goed in met een hoge beschermingsfactor en draag ter bescherming van je gezicht een leuke hippe hoed in de zon.

Als je je huid scrubt verdwijnt je bruine kleurtje eerder

Fabel:

Veelgehoord dat je bruine kleur sneller verdwijnt als je je huid scrubt, dit is niet waar. Je bruine kleur wordt aangemaakt door melanine deze zich in de huidlagen bevindt. De kleur zit van binnen uit en haal je er niet zomaar vanaf.

Parfum en make-up in combinatie met de zon kan huidirritatie veroorzaken

Feit:

Als je gaat genieten van een dagje in de zon gebruik dan zo weinig mogelijk tot geen parfum of make-up, dit in combinatie met zonlicht kan huidirritaties veroorzaken.
Veel mensen krijgen ook last van een zonneallergie mede door de zonnebrandcrème. Maak vooral gelaat en decolleté tussentijds vetvrij door een lotion te gebruiken en vervolgens een nieuw laagje zonnebrandcrème aan, dit voorkomt huidirritatie. Let ook op met zonnebrandcremes waar alcohol in verwerkt is deze kunnen ook tot huidirritaties lijden.

Na het zonnen een bodylotion gebruiken in plaats van een aftersun

Fabel:

Een aftersun verkoelt de huid en brengt de vochtbalans op orde en een bodylotion heeft niet dezelfde werking als een aftersun. Het is dus zeker aan te raden een aftersun te gebruiken na het zonnen, in plaats van een bodylotion.

Teveel in de zon doet je huid sneller verouderen en kan zelfs huidkanker veroorzaken

Feit:

De zon heeft een negatief effect op de huid, de elastische vezels (collageen) worden aangetast maar ook de huid wordt droger en dunner. Wie veel in de zon zit zal dus sneller een oudere huid krijgen met rimpels, vaak speelt erfelijkheid hier ook een rol in. Worden DNA cellen voortdurend aangetast door UVA- straling kan huidkanker optreden.

 

Een dagje in de zon of even onder de zonnebank is goed voor het laten verminderen of verdwijnen van puistjes.

Fabel:

Een dagje zon kan pukkels of puistjes laten verdwijnen maar vaak komen ze heftiger terug. Je huid beschermt zich tegen de invloeden van buitenaf, de huid wordt dikker waardoor het lijkt alsof ze verdwijnen maar in feite wordt de huid alleen maar geïrriteerd en bereik je het tegenovergestelde.